Tips Bercuti Di Bandung Terbaru

Kalau teringat Bandung, Nusantara mesti bakal ingat shopping. Bandung yaitu syurga membeli-belah bagi keluarga wanita. Lelaki pun tak ketinggalan juga. Ramai yang tanya trik apa yang perlu mereka tahu takut-takut bercuti tatkala sana. Menjadi aku nak berkongsi terbatas pengalaman awak ketika bebas di kian tahun lepas. Insha Tuhan ada mata pencarian nanti, gue akan cukup lagi di sana.

1. Sediakan jadual matawang IDR (Indonesia Rupiah) - RM



Pertama sekali, korang mengidap sediakan jadual matawang tempat kita (RM) dengan IDR. Ini utk menyenangkan korang ketika aktiviti membeli-belah setelah. Jadi tak perlulah korang nak bergantung kepada application di handphone semata.

2. Hati-hati menggunakan pencopek sak

Seperti yang korang selesai maklum, bahwa nak membeli-belah di Pasar Segar, silah bersiap-siap dengan si pencopek sak. Bila korang masuk aja dalam dewan Pasar baru, pengawal yang jaga bakal ingatkan korang untuk tan- mendedahkan super beg tangan atau beg duit korang. Almaklumlah, korang tengah bergelar jutawan cepat kat sana. Kalau mampu beg tangan halakan di hadapan badan. Bagi lelaki pula, beg duit adab letakkan pada poket rupa.

3. Berkeras sekiranya tak mahu cari

Bila korang kat kian nanti, tanpa terkejut bahwa korang nampak sangat gempar kanak-kanak yang menjual keychain, fridge magnet dan pelbagai jenis produk untuk cendera mata. Bukan yuana saja, penjaga pun tidak sedikit.

4. Terhenti menawar kalau rasa demi

Bab tawar menawar ni kalau korang rasa demi saja. Contoh kalau korang memang hilang Pasar Pertama untuk wujud memborong segenap jenis kira-kira yang siap, okay korang minta la kurang. Akan tetapi bagi awak, barang kat situ dah memang sederhana. Dan jika korang nak survey martabat kat di setiap kedai yang korang menyerap tu, aku nasihatkan lupakanlah. Sebab terlalu banyak pajak sampai korang boleh sesat. Melainkan korang boleh pulih kedai mana yang korang masuk sebelum tu. Pangkat lebih kurang setara je. Cantik masuk pajak tu dan terus cari.

5. Teksi dan tambangan kenderaan

Gue nasihatkan Sewa kereta bandung dalam hari perdana korang tatkala Bandung, diartikan sebagai lebih indah korang sewa teksi sekadar. Sebab jika di Pasar Baru, korang dengan memerlukan satu hari bagi berada pada sana. Pada waktu sewa penghubung dan supir, memang membazir. Seharian korang akan berkecukupan di kian. Tapi lamun rasa produk yang korang nak sekalian tu terlalu banyak, so sewa je la medium. Dan untuk siapa-siapa yang nak naik teksi tatkala sana, silalah pilih teksi yang terselip meter. Nak lebih terlindung naik la teksi BLUEBIRD. Driver teksi ni takkan menipu. Namun demikian kalau driver teksi yang tak terdapat guna meter, siap sedia dalam kena tipu. Haha! Ini pengalaman hamba sendiri. Disebabkan terlalu rimas dengan peminta sedekah yang kerumun aku sebaik aja keluar daripada Pasar Mutakhir, kami langsung saja turun teksi yang ada tanpa tengok teksi tu siap meter di tak. Serta akhirnya.... abdi kena menjepit darah kaw-kaw. Kuajaq tahkik! Ini pengajaran buat aku! Untuk di factory outlets dan tempat-tempat lain, mutakhir la korang sewa kenderaan dan supir. Sebab yang ni setelah korang mengidap stop by banyak tempat. Baru la berbaloi keistimewaan khidmat supir.

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    obat sipilis (Wednesday, 08 November 2017 22:13)

    Very interesting information and very inspiring